Zoeken

Zoeken sluiten

Imants 48sx serie zand leem

Werk dag in, dag uit in alle comfort en verzet meer werk.
+

Imants 48SX SERIE ZAND-LEEM – GRONDBEWERKING

Totaal nieuw concept in spitmachines voor zand tot löss / leemgrond. De 48SX serie is sneller, lichter en sterker. Door deze vernieuwingen wordt spitten in combinatie met zaaibedbereiding nog interessanter dan andere grondbewerkingsmethoden.
Lees meer

De hoofdgrondbewerking en zaaibedbereiding, eventueel in combinatie met een plant- poot- of zaaimachine, kan worden gedaan in 1 werkgang met ongekend grote capaciteit en lage kosten.

Concept van de machine

Het totaal vernieuwde ‘vlakke’ design, de kenmerkende gele strepen in combinatie met Imants blauw en zwart zorgen voor een unieke uitstraling van de machine.

De 48SX serie is de eerste in zijn soort die de spitas met een eenzijdige tandwielbak aandrijft. Deze aandrijving is speciaal ontwikkeld om een groot bereik van vermogens op te kunnen vangen. De machine is dan ook geschikt voor tractoren van 130 tot 250 PK.

Een spitmachine doet de hoofdgrondbewerking doormiddel van de spitas. Deze spitas graaft de grond om. Op deze spitas zitten 6 kransen (ronsels) met telkens 6 spadebeugels, drie linkse en drie rechtse.

Achter de spitas bevindt zich in de machine een aangedreven harkrol. De harkrol is een grote rol met veertanden erop. Door het speciale ontwerp zorgt de harkrol o.a. voor:

 • een perfect aangedrukt zaaibed
 • een egaliserende werkingH
 • het inwerken van organische stof

De 48SX is gebouwd voor een optimale rijsnelheid van 7km/u. Bij deze snelheid heeft de spitmachine 1000 toeren op de aftakas nodig.

Spitten in het algemeen

Door de schaalvergroting en de steeds oplopende brandstofprijzen is het belangrijk om machines te kiezen met hoge capaciteit en laag brandstofverbruik. Deze factoren combineert Imants in de spitmachines waarbij de grond op een mooie en egale manier bewerkt wordt.

Spitten is een aparte tak binnen de hoofdgrondbewerkingsmethoden. Bij spitten wordt de grond intensief bewerkt zonder dat de structuur verloren gaat. De grond wordt door middel van de spitas omgegraven met daarbij een grote mengende werking.

De organische stof wordt door de biologisch meest actieve, zuurstofrijke bouwvoor gemengd. Zo kunnen er in 1 werkgang eenvoudig stoppels, restmateriaal, stalmest, compost, groenbemester en zelfs maïsstro goed ingewerkt worden. Hierdoor staat de organische stof direct als voedsel ter beschikking voor de micro-organismen.

Door de unieke insteek van de spades ontstaat er geen ploegzool. Hierdoor ontstaat er een betere waterhuishouding en worden de meststoffen en mineralen beter benut.

Doordat de spitas zich ‘vooruit’ duwt is er weinig trekkracht nodig in vergelijking met ploegen. De trekker rijdt op de bouwvoor en niet in de voor. De spitmachine heft alle ontstane verdichtingen op en zorgt voor het ideale zaaibed zonder versmering. Dit alles met een lager brandstof verbruik per hectare!

Tijdbesparen door combineren

Door werkgangen te combineren ontstaan nog grotere voordelen.

Zo stijgt de productiviteit per uur van een trekker met chauffeur en is er één of meerdere werkgangen minder nodig. Daarnaast is er wederom geen structuurbederf omdat men direct in het zaaibed zaait of poot.

Bij het ontwerp van de 48SX is rekening gehouden met de mogelijkheden voor op en aanbouw van andere machines. Het vlakke ontwerp biedt meerdere mogelijkheden voor een driepunt hef of een vaste opbouw van een zaaimachine.

Wanneer gekozen wordt voor een kouterzaaibalk en een fronttank voorop de trekker dan kan men ook voor een eenvoudige hef kiezen waarbij de kouterzaaibalk opgeklapt kan worden. Met deze hef is het ook mogelijk een extra rol te gebruiken.

In de akkerbouw is het ook mogelijk om de machine uit te voeren met een zogenaamde K80 bok. Aan deze kogel kan een getrokken machine worden gekoppeld zoals een aardappelpootmachine.

Toepassingsmogelijkheden

De 48SX serie is een serie die zeer geschikt is voor zand tot leem- lössachtige bodems overal in de wereld. De machine is uitermate geschikt voor de middelgrote en grote bedrijven met trekkers van 130 tot 250 PK. De machine heeft een capaciteit tot maar liefst 2 hectare per uur!

Ook voor kleinere percelen is de spitmachine uitermate geschikt. Kopeinden zijn net zo goed bewerkt als de stukken in het midden. Er is geen voor!

In combinatie met een frontklepelmaaier kan de 48SX perfect werk maken. Maisstro, groenbemester of stoppel wordt nog beter verkleind. De spitter mengt het perfect en in combinatie met een zaaimachine is alles klaar. 3 in 1 dus!

De Imants 48SX is een ideale machine om te combineren met planten en/of zaaien van gewassen. Zo wordt er op verschillende plekken in 1 werkgang poten toegepast of direct granen of bieten zaaien.

Een andere gebruikte toepassing is de grondontsmetting, zowel biologisch als chemisch. Er wordt dan een extra aangedreven rol achter de machine gebouwd die zorgt voor een perfect gesloten toplaag waardoor de gassen langer in de bovenlaag blijven zitten.

Volop mogelijkheden dus voor deze veelzijdige machine.

De voordelen op een rijtje:

 • Lage kosten
 • Intensieve grondbewerking
 • Minder brandstof
 • Betere waterhuishouding
 • Minder verdichting
 • Betere menging (vertering)
 • Grote capaciteit
 • Betere bodemstructuur
 • Werkgang tot zaaibed
 • Makkelijk te combineren
 • Perfect aangedrukt zaaibed
 • Geen ploegzool
 • Minder kluiten tussen aardappelen
 • Betere waterhuishouding
 • Arbeidsbesparing
Onze specialisten helpen jou met het zoeken naar de juiste machine en een passende oplossing.
×
Neem contact op