Zoeken

Zoeken sluiten

Diepspitmachines

Diepspitters tot 135 cm

In bepaalde omstandigheden is het nodig de grond dieper dan de bouwvoor los te maken en storende lagen te verbreken. Imants ontwikkelde in de afgelopen decennia diverse modellen passend voor iedere tractor en met verschillende werkbreedtes en werkdieptes tot zelfs 135 cm.

Gebruik

Er zijn legio toepassingen te bedenken in de recultivering, wijnbouw en land- en tuinbouw. De diepspitmachines worden hoofdzakelijk gebruikt om de grond te verbeteren voor nieuwe aanplant. Vaak zijn er gebreken in de grond die men wil opheffen. Te denken valt aan storende lagen, geen uniforme teeltlaag of verontreinigingen.

De Imants spitmachines zijn uitgevoerd met een unieke spitas. De spitas bestaat uit een aantal rondsels en deze zijn uitgevoerd met spadebeugels. Deze spadebeugels zijn om en om links en rechtsom gebogen. Hierdoor zijn er minder rondsels nodig waar organisch materiaal aan kan blijven hangen en is er voldoende ruimte in de machine voor een goede mengende werking. Door deze speciale volgorde ontstaat er in de grond een egaal spitbeeld en is het mogelijk grote hoeveelheden organisch materiaal of meststoffen in te werken.

Diepspitten

Bij diepspitten wordt de gehele werkdiepte omgegraven en gedeeltelijk gemengd. De  bouwvoor wordt bij deze methode niet naar de diepste grondlaag verplaatst en de ondergrond wordt niet geheel met de bovenlaag vermengd. Er ontstaat wel degelijk een menging maar het wordt niet totaal homogeen. Sterk verdichte grondlagen kunnen een negatieve invloed op de ontwatering en daardoor op het bodemleven hebben. Tevens is het een blokkade voor wortels die hun weg zoeken naar water en voedingsstoffen of mineralen. Bij het verbreken van deze laag kan het bodemleven vaak gunstig veranderen door de betere waterhuishouding en het zuurstofgehalte.

Het inmengen van organisch materiaal of meststoffen wordt vooral gedaan voordat men een gewas aanplant met een langjarig groeiseizoen. Dit zijn gewassen zoals bijvoorbeeld asperges, wijnstokken, bomenteelt of fruitbomen. Deze gewassen profiteren zo langere tijd van het ingespitte organisch materiaal in combinatie met zuurstof wat zorgt voor een zeer goed bodemleven en wortelgroei.

Deze zeer goede mengende werking wordt ook vaak ingezet om de grondsamenstelling te veranderen. Zo is het mogelijk om zand aan te voeren en deze in te spitten of om zand uit de diepere grondlagen naar boven te spitten om zo de bewerkbaarheid van zwaardere grondsoorten te bevorderen. Door deze verschraling van de bouwvoor is het mogelijk om een hoger saldo van uw hectare te verkrijgen. Dit kan enerzijds omdat de grond zich makkelijker kan laten bewerken maar anderzijds ook omdat het mogelijk kan zijn om andere gewassen te telen.

Toepassingsmogelijkheden

Voor de toepassing van diepspitten kan men kiezen uit verschillende series. Al onze machines staan bekend om hun kwaliteit en kracht. Ze zijn zeer solide en onderhoudsvriendelijk gebouwd waarbij er rekening is gehouden met het gebruiksgemak. De meeste machines worden in de 3-punt van de tractor gedragen. Dit zijn vooral de 60SX en 65SX serie. Deze series zijn uitgevoerd met snelwissel systeem op de spitbladen.

De werksnelheid is afhankelijk van de omstandigheden en vooral van de werkdiepte en varieert tussen de 0,3 en 4 km/h. Het aftakas-toerental kan variëren tussen de 540 en 1000 r/min. In combinatie met de rijsnelheid kan hiermee de fijnheid van de grondligging worden bepaald.

  • Perfect mengende werking
  • Verschillende dieptes mogelijk
  • Gebruiksvriendelijk
  • Ook in de ondergrond een egaal beeld
  • Opheffen van storende grondlagen
  • Solide en robuuste machine

Op verzoek van de klant maakt Imants machines in vrijwel iedere werkbreedte. Neem voor meer informatie contact op met onze adviseurs.

Wij kijken dan samen met u welke machine past bij uw omstandigheden.

×
Neem contact op