Zoeken

Zoeken sluiten

Hoe zaai je gras voor een frisgroen gazon?

Als je groene vingers in het voorjaar weer beginnen te kriebelen en je in de zomer wil genieten van een heerlijk zacht grasperk, ga dan zelf aan de slag en zaai een gazon om trots op te zijn. Gras zaaien is helemaal niet zo moeilijk. Met een goede basis en een beetje voorbereiding kom je al een heel eind. Het resultaat? Een prachtig gazon om ú tegen te zeggen.

Wanneer kan je een gazon best zaaien?

We hoeven je vast niet te vertellen dat gras niet goed groeit wanneer het buiten vriest dat het kraakt. En dat ook zaaien tijdens een fikse hittegolf allesbehalve verstandig is. Om je gras optimaal te laten groeien, zaai je best op een moment waarop je bodem opgewarmd maar toch vochtig is. In ons klimaat komen die ideale omstandigheden voor in april en mei, en tussen half augustus en oktober. Kijk voordat je gaat zaaien naar het weerbericht en controleer of er geen nachtelijke vorst verwacht wordt. Een plotse winterprik kan flink wat roet in het eten gooien, en dat zou zonde zijn van je harde werk.

Welk gras moet je zaaien voor jouw ideale gazon?

Er bestaan heel wat verschillende grassoorten en -mengelingen, elk met hun voordelen en eigenschappen. De mengelingen worden onderverdeeld in drie specifieke functiegroepen: spel, sier en sport. Een siergazon wordt gezaaid met fijne grassoorten en ziet er erg mooi uit, maar is eerder delicaat en leent zich niet tot frequent beloop. Daarvoor heb je de twee andere gazontypes. Een spelgazon bestaat uit een combinatie van fijne en ruwe grassoorten en is ideaal om op te ravotten, te picknicken en te wandelen. Voor het stevigere werk – denk bijvoorbeeld aan intensief sportgebruik – is er het sportgazon, dat uitsluitend uit grove grassoorten bestaat en daarmee wel tegen een stootje kan.

Zelf een gazon zaaien in 5 eenvoudige stappen

Wat heb je nodig:

  • Een spade
  • Een tuinfrees
  • Een rol
  • Een hark
  1. Stap 1: Maak je gazon vrij van struiken, bomen, wortels en onkruid
    Zorg ervoor dat het stuk gazon waarop je gras wil zaaien helemaal vrij is van ongewenste struiken, bomen, wortels en onkruid.
  2. Stap 2: Spit de grond om
    Je spit hierbij ongeveer een spadesteek diep om de grond los en luchtig te maken, en om eventuele resten van wortels of onverteerbaar materiaal te verwijderen. Mag het allemaal een beetje vlotter gaan? Met een tuinfrees spit je de grond in sneltempo om. Ideaal voor grotere oppervlakten.
  3. Stap 3: Bemest je grond
    Nu je grond vrij van ongewenste elementen is en goed verlucht werd, kan je overgaan tot het verbeteren van je grond. Kies hiervoor een meststof of compost die geschikt is voor jouw bodemsamenstelling en je gewenste grassoort. Het bemesten van je grond gebeurt best een week voordat je begint met zaaien.
  4. Stap 4: Verstevig je grond
    Gebruik de rol om je bemeste grond terug goed aan te drukken voor een stevig en egaal resultaat. Hoe lichter de grond, hoe vaker je dit proces zal moeten herhalen. Stevige grond is onontbeerlijk voor een mooi gazon, want losse grond kan verzakken wanneer je je gloednieuwe gazon voor de eerste keer maait. Nadat je grond stevig is aangedrukt, hark je het terug lichtjes los zodat je er gemakkelijk in kan zaaien.
  5. Stap 5: Zaai je gras
    De laatste stap in het proces is uiteraard het zaaien zelf. Je hebt ongeveer 3 kilo graszaden per are nodig. Let er wel op dat je je gazon zaait op een windstille dag, anders waaien je zaden gewoon weer weg. Probeer om je graszaad zo gelijkmatig mogelijk over je gazon te verdelen. Zaai bijvoorbeeld één keer in de lengte en één keer in de breedte van je grasperk. Hark het zaad nu voorzichtig een stukje in, zodat het beschermd wordt tegen de wind maar toch nog steeds kan ademen.

Nu hebben je zaadjes alleen nog vocht nodig. Regent het niet in de dagen nadat jij je gras hebt gezaaid? Dan kan je zelf een handje helpen door het gras te besproeien met een fijne waterstraal. Wanneer je gras voor de eerste keer 10 centimeter hoog groeit, kan je het voorzichtig afrijden met een grasmaaier in een hoge snijstand.

Wil je daarna het hele jaar door van je nieuwe gazon blijven genieten? Met deze tips voor een fris gazon helpen we je graag op weg.

×
Neem contact op