Zoeken

Zoeken sluiten

Verticuteren wanneer en waarom

Duurzaam gras verticuteren in 3 stappen

In de loop van het jaar zorgen mos, gazonschimmel en onkruid ervoor dat het gazon aan kwaliteit verliest. Tussen maart en september is de bodem iets warmer, waardoor dit de meest ideale periode is om uw gazon te trakteren op een welverdiende wellnesskuur door het gras te verticuteren. Met een VIKING verticuteermachine geeft u het gras meer ademruimte en kunnen de wortels opnieuw voldoende water en voedingsstoffen opnemen. Door regelmatig te verticuteren, groeit uw gazon dichter en ziet het er gezonder en mooier uit.

1. De voorbereiding

Voor u begint, kan het handig zijn om de pH-waarde van de bodem te bepalen. Indien nodig kunt u vooraf kalk strooien om de grond minder zuur te maken. Een gouden regel is om enkel te verticuteren bij droog en vorstvrij weer. Als het gazon nat is, klit het geverticuteerde materiaal aan elkaar en kunt u de machine beschadigen. Het is ook aan te raden om het gras vooraf nog eens te maaien tot op een hoogte van 2 à 3 cm. Test de verschillende diepte-instellingen van de machine op een gezond stuk gras.

2. De uitvoering

Door het verticaal snijden van de messen worden mossen en ander groenafval uit het gras getrokken. Zorg ervoor dat u de eerste keer niet te diep verticuteert. De werkdiepte van de 7 dubbele messen kan via een ergonomische draaiknop aan het stuur worden ingesteld. Begin steeds voorzichtig en pas de werkdiepte desgewenst aan. Verticuteren wordt bij voorkeur gekruist gedaan. Behandel het gazon één keer in de lengte en één in keer in de breedte. Zo vergeet u geen plekken en is de bodem voldoende verlucht.

3. De recuperatie

Verzamel na het verticuteren al het groenafval om te voorkomen dat uw gazon verstikt, en breng het naar de composthoop of het containerpark. Het geverticuteerde materiaal kan ook opgevangen worden in een apart verkrijgbare opvangbox. Na het verticuteren is het aan te raden om het gazon te bemesten om het herstel van de bodem te bevorderen. Herzaaien is enkel nodig voor heel schaars begroeide plekken. Hoewel het gazon er net na het verticuteren misschien iets minder aantrekkelijk uitziet, zal het er nadien echter des te mooier door worden! Voor meer informatie over verticuteren

STIHL elektrische en benzine verticuteermachines voor een keurig gazon

Gazonbeluchters zoals de elektrische of benzine verticuteermachines van STIHL verwijderen doeltreffend het vilt dat zich na verloop van tijd op je gazon vormt. Verticuteren maakt het ook mogelijk om de grond te beluchten. Voer deze behandeling een of twee keer per jaar uit als je wilt genieten van een perfect gazon. De elektrische en benzinemodellen RL 540 en RLE 540 van STIHL zijn uitgerust met zeven vaste dubbele messen die zesvoudig verstelbaar zijn voor een perfect resultaat.

Verjongingskuur voor je gazon

De elektrische verticuteermachines van STIHL zijn milieuvriendelijk. Ze zijn uitgerust met vaste metalen messen waarmee je licht en lucht naar het gazon kunt brengen om het gras te verdichten. Met onze verticuteermachines verwijder je niet alleen onkruid en mos, maar ook oud maaiafval en vilt. Deze behandeling geeft je gazon een echte opfriskuur. Achteraf geniet je van een perfect gezonde en felgroene tuin. In ons assortiment vind je de volgende modellen:

RLE 240

Compact, licht en gemakkelijk te hanteren: de elektrische verticuteermachine RLE 240 van STIHL is ideaal voor het doeltreffend beluchten van kleine gazons. De elastische tanden van de verluchtingsrol maken het grasperk vrij van vilt en mos, zonder het gazon te beschadigen. De messen van de verticuteereenheid zijn zeer robuust en zorgen voor onberispelijke resultaten op lange termijn. De rol en de verticuteereenheid kan je eenvoudig demonteren en opnieuw bevestigen. En als je het verwijderde plantenafval direct wilt verzamelen is er de aangepaste opvangbox, standaard geleverd bij de RLE 240.

RLE 540

De elektrische verticuteermachine RLE 540 van STIHL wordt gekenmerkt door een ultrastille werking. Ze produceert een geluidsniveau van minder dan 100 decibel. Met deze machine verwijder je vilt en mos heel gemakkelijk. Ze heeft een werkbreedte van 38 cm en is daarom geschikt voor het beluchten van middelgrote tot grote tuinen. De RLE 540 is standaard uitgerust met een inklapbare duwboom om de machine eenvoudig te reinigen en plaatsbesparend op te bergen. Dankzij de geïntegreerde kabeltrekontlasting ben je zeker van absolute veiligheid tijdens het gebruik.

De snijdiepte is zesvoudig verstelbaar met behulp van een hendel voor het laten zakken van de verticuteereenheid. De ingestelde werkdiepte is ook duidelijk aangegeven. De RLE 540 is uitgerust met een verticuteereenheid met zeven dubbele vaste messen, waarmee je 14 sneden kunt maken. Als je het verwijderde plantenafval direct wilt verzamelen, is een aangepaste grasopvangbox optioneel verkrijgbaar.

RL 540

De zeer krachtige benzine verticuteermachine RL 540 van STIHL is geschikt voor het onderhoud van grote oppervlakken. Ze heeft een werkbreedte van 38 cm en een snijdiepte van maximaal 25 mm. De werkhoogte is instelbaar op zes niveaus. Hoewel deze gazonbeluchter niet op elektriciteit werkt is hij relatief stil. Het tijdens het gebruik gemeten geluidsdrukniveau ligt onder de 100 decibel. Hij is standaard uitgerust met de volgende elementen:

  • een inklapbare duwboom
  • een polymeerbehuizing
  • een draaggreep
  • een snijdiepteverstelling met verstelhendel
  • een verticuteereenheid met zeven dubbele messen
  • licht lopende wielen
×
Neem contact op