Zo houdt je gazon het hele jaar groen
Zo houd je je gazon frisgroen doorheen het jaar
Tuintips van de vakman
Een gazon onderhouden is niet moeilijk. Echter, om het te doen stralen moet je er wel regelmatig tijd aan besteden. Een frisgroen gazon verkrijg je door op regelmatige basis te maaien, daarnaast te verticuteren, te bemesten en te sproeien volgens de regels van de kunst. Maar wat doe je nu best in welke periode? Met onderstaande tips heb je binnenkort het meest groene gazon van de buurt!
Winter
Tijdens de wintermaanden heeft het gazon behoefte aan rust. Verwijder afgevallen bladeren en takjes zoveel mogelijk van het gras. Voorkom beschadiging van de grasplanten door het gazon niet te betreden wanneer het erg nat is of wanneer het vriest. Bij een zure bodem (pH-waarde tussen de 5,5 en 6), kan je begin maart kalk strooien. Dit zorgt ervoor dat de bodem minder zuur wordt, waardoor mos minder snel groeit en de bodem de voedingsstoffen beter kan opnemen.
Ook de Stihl vakman is voorstander van kalk strooien, al hangt dit van bodem tot bodem af: “Je moet niet zomaar altijd en overal kalk strooien. Het is belangrijk om te weten hoeveel kalk er reeds in de bodem zit. Dat is net het lastige eraan.” Om deze reden kan het interessant zijn om eind februari een bodemstaal te nemen en zo de zuurtegraad van het gazon te bepalen.


Lente
Bij het naderen van het voorjaar kan er een eerste keer gemaaid worden. Regelmatig maaien is belangrijk om de jonge grassprieten van zonlicht te voorzien. Begin met één keer per week, en ga naar twee keer per week in periodes van sterke groei (mei & juni). Indien er mos in het gazon staat, is dit ook het ideale moment om te verticuteren. Zo kam je mos en onkruid uit het gazon en krijgt het gras meer lucht. Daarnaast is het ook aan te raden om het gazon al een eerste keer te bemesten in maart, en een tweede & derde keer in juli en oktober.
Volgens de STihl vakman kan je mos voorkomen door het gras niet te kort te maaien: “We willen allemaal ons gazon heel strak en kort, maar eigenlijk is dat fout. Al het voedsel van het gras zit in het blad. Als je kort maait, neem je dat allemaal weg. Zeker in droge periodes kan je het erger maken: in de zomer zal het gras sneller verbranden, terwijl het in de winter sneller last zal hebben van mosgroei. Maai dus absoluut niet op de laagste stand, maar houd een minimum van 3 (siergazon) tot 4 (speelgazon) centimeter aan en laat de grasplant voedsel en water opslaan in z’n blad.”
Zomer
Maai het gras tijdens de zomer één keer per week of één keer om de twee weken. Op hete zomerdagen is het aan te raden om enkel bij bewolkt weer te maaien, en zeker niet te kort. Daarnaast is het belangrijk om het gazon regelmatig te besproeien, zeker in droge periodes. Sproei een grote hoeveelheid water, en dit voor minstens een half uur zodat het vocht goed in de bodem kan trekken. Doe dit bij voorkeur ’s ochtends, zodat het gazon overdag vocht kan opnemen, of ’s avonds om het risico op verbranding van het gras te vermijden.
Als extra maaitip wijst de hovenier op het maaien van de graskanten: “Als je je graskanten vooraf al proper maakt, kan je het maaisel meteen verwerken met je grasmaaier. Zo heb je ook meer plaats om te manoeuvreren op het einde van je maaibaan en moet je de grasmaaier niet helemaal tot over de boord duwen, waardoor de kans bestaat dat het mes de bodem raakt. Dit zorgt namelijk voor een kale plek in het gazon, wat uiteraard geen mooi zicht is.”
Herfst
In het najaar groeit het gras minder snel door de afnemende bodemtemperatuur, waardoor je ook minder frequent moet maaien. Geef het gazon een laatste maaibeurt eind oktober of begin november, en maai ook wat hoger dan gewoonlijk (circa 5 centimeter) als bescherming tegen vorst. Indien je in het voorjaar nog niet geverticuteerd hebt, is september eveneens de ideale maand. Vanaf oktober is het beter om dit niet meer te doen, omdat de temperatuur dan te laag is en er te weinig zonlicht is. Met de koudere wintermaanden in het vooruitzicht heeft het gazon ook nood aan extra voedingsstoffen. Gebruik hiervoor een speciale najaarsmest, ten laatste begin oktober.
Met mulchmaaien kan je heel wat tijd uitsparen door het maaigoed gewoon te laten liggen, waardoor bemesting overbodig wordt. Voor onze hovenier heeft mulchen een aantal duidelijke plusplunten: “We merken dat er een pak minder onkruid- en mosvorming is, een probleem dat bij veel mensen terugkomt. Daarnaast spaar je er ook een hoop grasafval mee uit.” Je kan je STIHL grasmaaier eenvoudig ombouwen tot een mulchmaaier door het monteren van een mulchkit.