Landbouw
Landbouw
Landbouw
Landbouw
Landbouw
Landbouw
Landbouw
Landbouw
Bekijk onze occasions

KORT NIEUWS

Emissievrij werken - KORT denkt met u mee!

Emissievrij werken

Kort Mechanisatie denkt graag met u mee over duurzame investeringen en emissievrij werken. Naast elektrische kranen van VOLVO en Limach, elektrische heftrucks van Doosan,  leveren we ook de New Holland waterstof trekker, met als basis  de New Holland T5.140 Auto Command™.  ​De NH²™-tractor is werkelijk revolutionair. Hij maakt gebruik van een waterstoftank en brandstofcellen die elektriciteit opwekken en de elektromotoren aandrijven die de machine en eventuele werktuigen voortbewegen. Hij verwijst rokerige, lawaaierige machines naar het verleden en biedt een emissieloze toekomst, door enkel wat water te produceren. U moet uw oren spitsen om hem te horen, want hij is bovendien praktisch geluidloos. De schoonste tractor ter wereld geproduceerd door de leider in schone energie.

Deze H2 Dual Power is aan de basis de befaamde New Holland T5.140 Auto Command™ tractor, een model ontworpen voor toepassingen in de meest uiteenlopende segmenten als landbouw en groenvoorziening, maar deze trekker met CVT transmissie is ook een perfecte all-rounder in stedelijk gebied en het openbare groen.

De H2 Dual Power heeft de zeer zuinige Stage V dieselmotor van de T5 Auto Command™. De waterstof wordt rechtstreeks bijgemengd met de diesel in de dieselmotor.  Door de verbranding van waterstof i.p.v. diesel zal de emissie uitstoot aanzienlijk dalen. De uitstoot van CO2 neemt evenredig af met het gebruik van waterstof en de NOx-uitstoot daalt naar een verwaarloosbaar niveau.
Onze trekkers worden aangedreven door de gerenommeerde 4,5 NEF Stage V 4-cilindermotor van FPT (maximaal vermogen 140 pk). Deze motor behoudt de voordelen van de unieke en onverslagen HI-eSC​R technologie en integreert een onderhoudsvrij filtersysteem op zijn SCR-katalysator, waardoor het mogelijk is om binnen een compact pakket aan de scherpere PM-emissies te voldoen, wat resulteert in de Hi-eSCR 2 van de 2de generatie

De trekker wordt geproduceerd in Italië, maar wordt bij ons in Nederland omgebouwd naar een dual fuel tractor.  Hierbij wordt in de bestaande, uiterst zuinige Stage V dieselmotor waterstof bijgemengd.

De waterstof wordt opgeslagen in 5 cilinders, deze worden geplaatst bovenop de tractorcabine. De cilinders bevatten 11,5kg waterstof onder 350 bar druk. Dit is bij deze trekker voldoende om ongeveer 40 liter diesel te vervangen. Voldoende voor een dag werken, verwacht Arjan Verweij van New Holland: “De hoeveelheid waterstof die wordt bijgemengd varieert van 30 tot ongeveer 60 procent. Bij een lichte belasting is dit relatief veel, bij zware belasting neemt het af. Dit is bewust om zo gedurende de hele dag waterstof te kunnen blijven gebruiken.”


Door te kiezen voor een bi-fuel oplossing is het gebruik van waterstof vrij eenvoudig te realiseren. Voor de verbranding is namelijk geen speciale motor nodig. Wat wel veel tijd vroeg was het aanpassen van de software om de motor op de juiste manier af te stellen voor het gebruik van waterstof en dat ook aan te kunnen passen aan de belasting. Verder volstaat feitelijk een extra aanvoerleiding naar het inspuitsysteem en een aantal kleppen om de waterstof bij te kunnen mengen.  Al klinkt ook dat eenvoudiger dan het lijkt, benadrukt Verweij: “Want alles is op het zwaarste niveau gekeurd om er veilig mee de weg op te kunnen.”
 

Hoe wordt groene waterstof geproduceerd?
Groene waterstof,ook wel 'renewable hydrogen' genoemd, is waterstof die geproduceerd wordt op basis van hernieuwbare energie.  

Waterstof (H2) in zijn zuivere vorm komt bijna niet voor in de natuur. We moeten het dus zelf produceren. Dat kan via elektrolyse. Dat is een chemisch proces waarbij water door elektriciteit gescheiden wordt in waterstof en zuurstof. Als de benodigde energie voor de elektriciteit en de warmte duurzaam wordt opgewekt, bijvoorbeeld met windgeneratoren, zonnepanelen of biomassa, dan verkrijgt men groene waterstof. Biomassa zoals hout en pellets kunnen overigens ook direct en efficiënter middels vergassing worden omgezet in waterstof.
MEER WETEN? BEL EENS MET EEN VAN ONZE ADVISEURS!

< Terug naar nieuwsoverzicht

Vestigingen


Kort Mechanisatie BV

Oranjekanaal NZ 26
9433 TH Zwiggelte
T 0593 34 62 51
F 0593 34 63 68
E info@kort.nl
W >Kort Mechanisatie BV

Kort Erica BV

Verl. Vaart NZ 137
7887 EL Erica
T 0591 30 17 31
F 0591 30 25 77
E info@kort.nl
W Kort Erica BV

Kort Stadskanaal BV

Gildestraat 3
9502 KJ Stadskanaal
T 0599 32 43 53
F 0599 32 43 31
E info@kort.nl
W Kort Stadskanaal BV